Kuitklachten? Bij Fysiozorg Rijssen kun je snel terecht!

Kuitklachten

Wat is het?

In de meeste gevallen is pijn in de kuit vervelend, maar kan het geen kwaad. Vaak is er een behandeling mogelijk die de klachten doen afnemen. Ook voorkomt een behandeling dat je meer klachten krijgt. Welke behandeling nodig is, hangt af van de oorzaak. Heel soms is een trombosebeen de oorzaak. Bij een mogelijk trombosebeen is afwachten gevaarlijk: het stolsel in de beenader kan losschieten en via het bloed in de longen terechtkomen. Dan is er sprake van een longembolie en dan moet je direct naar het ziekenhuis. Daarom wordt bij kuitklachten altijd aangeraden om het te laten nakijken door een huisarts of fysiotherapeut.

Klachten/symptomen kuitklachten

Je hebt pijn in de kuit en je onderbeen is dik én rood:

  • Trombosebeen. Dit is een stolsel in een ader. Hierdoor kan de kuit dik, rood en pijnlijk worden.
  • Wondroos. Dit is een huidinfectie. Een deel van de huid wordt rood, warm en pijnlijk. Je kunt ook koorts krijgen en je ziek voelen.
  • Gordelroos. Dit is een infectie door het waterpokkenvirus van één huidzenuw. Je krijgt dan in een gedeelte van de huid pijn en rode vlekken die blaasjes worden. De pijn en vlekken zitten aan één kant van het lichaam.
  • Bakerse cyste. Dit is een soort uitstulping met vocht in uw knieholte. Als deze knapt, loopt er vocht in de kuit en wordt de kuit dik en rood.

Je hebt pijn in de kuit en het onderbeen is dik maar niet rood:

  • Oedeem. Door oedeem (vocht) in de benen kun je pijn krijgen. Als je de huid indrukt met je vinger, blijft er een deukje achter.
  • Zweepslag. Dit is een scheurtje in de kuitspier. Het ontstaat plotseling tijdens lopen of rennen. Ook geeft het veel pijn bij activiteit van de kuit (lopen, traplopen, autorijden).

Je hebt pijn in de kuit en je onderbeen is niet dik en ook niet rood:

  • Hernia in de rug. Door een uitstulping van een tussenwervelschijf in de onderrug kan er een zenuw naar je been in de knel komen. Dit geeft pijn in je kuit en/of voet, met soms ook tintelingen of een doof gevoel.
  • Etalagebenen. Dit is een vernauwing van de slagaders van je benen. Je krijgt pijn tijdens het lopen in je kuit en moet dan even stoppen, waarna je weer verder kunt lopen.
  • Kuitkrampen. In de nacht krijg je pijnlijke krampen in de kuit.
  • Verhoogde spierspanning in de kuit. Vaak een strak en zeurend gevoel in de kuiten, welke delen van de dag aanwezig zijn. Ook is er vaak geen oorzaak te geven aan deze klachten
  • Overbelasting.

Behandelmethoden kuitklachten

Bij verdenking van een bakerse cyste, trombosebeen, gordelroos en wondroos word je altijd verwezen naar de huisarts. De behandeling van fysiotherapie is afhankelijk van de soort kuitklachten. Vaak wordt i.c.m. 2-3 weken rust gestart met massage, shockwave, tape, dry-needling of oefentherapie. Daarnaast worden oefeningen gegeven om de kuitspieren te rekken en om de spierkracht te trainen, om in de toekomst klachten te voorkomen.

Marit Bonte

Marit Bonte

Fysiotherapeut

Marit heeft veel ervaring met het behandelen van kuitklachten. Wil je advies of een afspraak maken? Neem dan gerust contact met haar op!

Contracten met verzekeraars