Spit - Fysiozorg

Spit

Wat is spit?

Spit is een vorm van rugpijn en is een  spontane verkramping van de spieren die ontstaat door overbelasting. Meestal schiet het spontaan in je rug. Bijvoorbeeld door iets van de grond op te pakken of door je om te draaien op de stoel. Ook heeft zwaar werk veel invloed op de klachten. Door de tussenwervelschijf elke keer verkeerd te blijven belasten, ontstaat er een scheurtje in de wand van de tussenwervelschijf. Het scheurtje kan in grootte variëren. De officiële term is tegenwoordig ‘aspecifieke rugpijn’, omdat er meestal geen directe oorzaak is aan te wijzen.

Klachten/symptomen bij spit

  • Heftige acute pijn laag in de onderrug, die meestal stekend of schietend van aard is.
  • Verstijfd gevoel rond de lage rug.
  • Bewegingsbeperking van de lage rug.
  • Uitstralende pijnklachten in de billen of bovenbenen.
  • Pijn in de lage rug bij het bewegen (met name bukken en draaien).
  • Langdurig zitten is vaak pijnlijk.

Behandelmethoden bij spit

Het is erg belangrijk om waar mogelijk in beweging te blijven (dagelijks minimaal 30 minuten), bijvoorbeeld door te wandelen, zwemmen of fietsen. Zorg ervoor dat de rug niet overmatig belast wordt en dat je niet te lang in dezelfde houding blijft. De fysiotherapeut kan de helpen om de spieren te laten ontspannen door middel van massage. Ook zal de fysiotherapeut waar nodig aan de slag gaan met bepaalde oefeningen om de klachten te doen verminderen.

Carmen_Lucas

Carmen Lucas 

Fysiotherapeut

Voor de behandeling kun je terecht bij één van onze ervaren fysiotherapeuten. Carmen heeft veel ervaring op dit gebied en helpt je graag!

Contracten met verzekeraars