Tennisarm - Fysiozorg

Tennisarm

Tennisarm

Wat is het?
De tennisarm is een veel voorkomende aandoening waarbij pijn aan de buitenzijde van de elleboog optreedt. Soms straalt deze uit naar de onderarm, pols en hand. De spieren die de pols en vinger strekken, lopen vanaf de hand helemaal door tot aan de buitenkant van de elleboog. Hier hechten ze via pezen aan op het bot. Bij een tennisarm is het dit peesweefsel dat is aangedaan. Deze klachten kunnen ontstaan als gevolg van het veelvuldig aanspannen van deze onderarm spieren. Dit veroorzaakt langdurige trek op het peesweefsel en botvlies. Meestal ligt het steeds herhalen van dezelfde polsbeweging (repeterende beweging) ten grondslag aan het ontstaan van de klachten. Denk aan schilderen, tuinieren, computerwerk, poetsen of het werken met een schroevendraaier. De klachten ontstaan meestal langzaam, maar kunnen ook acuut ontstaan.

Klachten/symptomen
Bij een tennisarm kunnen de volgende klachten/symptomen voorkomen:

  • pijn aan de laterale epicondyl (de buitenste knobbel van de elleboog);
  • pijn bij het dichtknijpen van de hand, het maken van een krachtige vuist of het open draaien van een pot of fles;
  • krachtverlies (bij bijvoorbeeld iets bovenhands optillen);
  • druk op de buitenzijde van de elleboog kan erg pijnlijk zijn;
  • soms is het volledig strekken van de elleboog pijnlijk.

De klachten kunnen alleen na belasting aanwezig zijn, maar kunnen ook continu aanwezig zijn.

Behandelmogelijkheden
Uit het onderzoek van de elleboog wordt duidelijk welke behandeling het best ingezet kan worden, afhankelijk van de oorzaak van de tennisarm. Een behandeling die wij vaak inzetten bij een tennisarm is Shockwave Therapie. Ook kunnen we deze Shockwave Therapie combineren met Medical Taping. Dit geeft vaak goede resultaten. Dit in combinatie met huiswerkoefeningen voor het rekken van de onderarmspieren. Ook is het van belang dat de arm niet verder overbelast wordt en rust krijgt. Tevens er kan bij een tennisarm, indien nodig, Dry Needling worden ingezet.

Marit Bonte

Marit Bonte

Fysiotherapeut

Voor de behandeling van een tennisarm, kun je terecht bij één van onze fysiotherapeuten. Neem gerust contact op met Marit voor persoonlijk advies!

Contracten met verzekeraars