Oedeemtherapie - Fysiozorg

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een behandeling van lymfoedeem van arm of been door een gespecialiseerde fysiotherapeut. De therapie is vooral gericht op het beperken en voorkomen van de toename van het oedeem (vocht) om de bewegingsmogelijkheden van arm of been te vergroten of in ieder geval te behouden.

Lymfoedeem betekent dat zich te veel lymfevocht op bepaalde plaatsen ophoopt. Het is een verstoord evenwicht tussen de productie en de afvoer van lymfe. Er kan een aangeboren afwijking zijn, zoals te weinig of te smalle lymfevaten. Dit komt vooral in de benen voor. Ook kan door invloed van buitenaf het lymfestelsel beschadigen, zoals door wondroos, verbranding of een botbreuk. Vaker kunnen lymfeklieren beschadigd raken of verwijderd worden als gevolg van kanker. Dit komt vooral in armen en benen voor. Ook kan oedeem in het gezicht of de halsstreek voorkomen, dit is vaak het gevolg van een operatie.

De symptomen van lymfoedeem zijn verschillend. Een veelvoorkomend symptoom is een zwaar en strak gevoel in de aangedane arm of het aangedane been. Een ander symptoom is de zwelling. Ook is pijn soms een symptoom.

Behandelmethoden
De behandeling gebeurt door middel van lymfedrainage en is vaak langdurig en intensief. Lymfedrainage kan worden opgesplitst in 2 delen: ontstuwing en onderhoud. De behandeling van lymfoedeem kan bestaan uit manuele compressie, tape en het informeren van de patiënt. De ontstuwingsfase wordt vaak afgesloten met een therapeutische elastische kous. In de onderhoudsfase is de behandeling hetzelfde, alleen de frequentie minder vaak.

Kely Vrielink

Kely Vrielink

Fysio- en oedeemtherapeut

Kely is een gespecialiseerde fysiotherapeut die een aanvullende opleiding tot oedeemfysiotherapeut heeft gevolgd. Neem gerust contact met haar op voor advies of voor het maken van een afspraak. 

Contracten met verzekeraars