Slijtage schouder - Fysiozorg

Slijtage schouder

Slijtage schouder

Wat is het?
De medische term voor slijtage is artrose. Wanneer er gesproken wordt over artrose of slijtage in de schouder wordt bedoeld dat het kraakbeen tussen de gewrichten niet langer gezond is. Een gewricht bestaat altijd uit twee botstukken die elkaar raken en ten opzichte van elkaar bewegen. Om dit bewegen soepel te laten plaatsvinden zijn de plekken waar deze botstukken elkaar raken bekleed met een laagje kraakbeen. Zeg maar de “smering” van het gewricht. Dit kraakbeen is zeer slecht doorbloed materiaal en dat maakt het meteen ook zeer kwetsbaar omdat het niet goed kan herstellen als het beschadigd is.

Deze beschadiging kan ontstaan door bijvoorbeeld een val of een klap, maar ook door langdurige overbelasting door bijvoorbeeld repeterend werk. Het vocht in het kraakbeen wordt minder en de “smerende” werking in het gewricht neemt af.

Klachten/symptomen
Artrose is ingedeeld in 4 graden, waarbij graad 1 beginnende artrose is en graad 4 ernstige artrose. Typerend voor artrose is de zogenaamde startpijn. Het beginnen te bewegen na enige tijd stil te hebben gezeten of gelegen, verloopt moeizaam of is zelfs pijnlijk en neemt af naarmate er langer bewogen wordt.

Bij graad 1 artrose staat voornamelijk stijfheid na belasting op de voorgrond.

Bij graad 4 artrose is vrijwel alle smering uit het gewricht en raken de twee botoppervlakken in het gewricht elkaar en dit geeft pijn. Deze pijn kan erg hevig zijn waardoor bewegen steeds moeilijker wordt en het gewricht steeds stijver wordt en zijn functie gaat verliezen. In de schouder betekent dat veelal dat alledaagse handelingen zoals aan en uitkleden, huishoudelijk werk of werken boven schouderhoogte zeer veel moeite opleveren.

Behandelmogelijkheden
De behandeling is erop gericht de pijn te verminderen en de beweeglijkheid van het gewricht te verbeteren danwel onderhouden. Hierbij maken we gebruik van diverse technieken zoals medical taping, shockwave en manuele therapie maar vooral ook oefeningen om de spieren die het gewricht goed moeten laten bewegen te versterken. Dit is essentieel om de artrose niet te laten verergeren. De spieren moet ervoor zorgen dat het gewricht stabieler is en het kraakbeen minder belast wordt.

Rust Roest!

Bas Woesthuis

Bas Woesthuis

Fysio- en manueel therapeut

Bij Fysiozorg hebben we veel ervaring op het gebied van de behandelmethoden bij slijtage (artrose) van de schouder.

Bas is gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten en is aangesloten bij het SchouderNetwerk Twente.

Contracten met verzekeraars