Slijmbeursontsteking schouder - Fysiozorg

Slijmbeursontsteking schouder

Slijmbeursontsteking schouder

Wat is het?
Een slijmbeursontsteking (de medische benaming is bursitis) is zoals het woord al zegt een ontsteking van de slijmbeurs. Een slijmbeurs is een soort plat zakje gevuld met vocht dat ligt tussen het bot bovenop de schouder en de bewegende kop van de schouder. De slijmbeurs zorgt ervoor dat de pezen in dat gebied makkelijk tussen het bot door kunnen glijden met zo weinig mogelijk wrijving zodat ze niet beschadigen.

Bij een val op een gestrekte arm, kracht zetten boven schouderhoogte of veelvuldig bovenhands werken kan de slijmbeurs ontsteken. Hij vult zich dan snel met vocht en zwelt op binnen de beperkte ruimte in het gewricht en komt daar klem te zitten. Dit is op een echo goed te zien.

Klachten/symptomen
Bij een acute bursitis is er sprake van hevige pijn in de schouder die vaak uitstraalt in de bovenarm. Deze pijn is zo hevig dat het bewegen van de arm niet mogelijk is.

Er kan ook sprake zijn van een chronische bursitis, een langdurige irritatie van de slijmbeurs. Hierbij is er vaak pijn bij het zijwaarts heffen van de arm of bijvoorbeeld aantrekken van kleding. Hierbij komt de geïrriteerde slijmbeurs onder druk te staan en geeft een kortdurende stekende pijn.

Behandelmogelijkheden
Als er sprake is van een acute bursitis met veel pijn, kunnen we met fysiotherapie zorgen voor pijndemping middels bijvoorbeeld medical taping. Vaak wordt er door de huisarts medicatie gegeven of zelfs een injectie met een ontstekingsremmend middel.

Bij een chronische bursitis kan de fysiotherapie meer betekenen. We zullen ons dan bezig houden met het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder, schouderblad en wervelkolom. Daarnaast worden er specifieke oefeningen gegeven om de schouder en het schouderblad weer goed te laten bewegen en het terugkeren van de bursitis te voorkomen.

Bas Woesthuis

Bas Woesthuis

Fysio- en manueel therapeut

Bij Fysiozorg hebben we veel ervaring op het gebied van de behandeling van een slijmbeursontsteking van de schouder.

Bas is gespecialiseerd in de behandeling van schouderklachten en heeft veel bijscholingen gevolgd op dit gebied.

Contracten met verzekeraars