Claudicatio intermittens - Fysiozorg

Claudicatio intermittens

Claudicatio intermittens

Wat is het?
In Nederland heeft ruim 19% van de 55-plussers een vorm van perifeer arterieel vaatlijden. Claudicatio intermittens, ook wel etalagebenen genoemd, is daarvan het meest voorkomende symptoom. Claudicatio intermittens wordt gekenmerkt door slagaderverkalking in de bloedvaten van en naar de benen. Door belemmering van de bloeddoorstroming is er tijdens inspanning een tekort in zuurstoftoevoer naar de spieren, daardoor ontstaat er pijn en kramp in de benen.

Oorzaken
De risicofactoren voor vernauwingen in de beenslagader zijn:

  • roken
  • hoge bloeddruk
  • diabetes mellitus (suikerziekte)
  • een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed
  • overgewicht/obesitas
  • weinig lichaamsbeweging

Ook aanleg en leeftijd kunnen van invloed zijn.

Klachten/symptomen
Claudicatio intermittens kenmerkt zich door pijn in de beenspieren (bil, dijbeen, kuit) tijdens het lopen. Deze pijn verdwijnt met rust binnen 10 minuten (vrijwel volledig) en treedt opnieuw op bij een volgende inspanning. Deze (pijn)klachten leiden tot beperkingen in loopafstand en gaan gepaard met een verminderd uithoudingsvermogen, verminderde spierkracht en angst voor inspanning en pijn. Ook is er sprake van een afwijkend looppatroon en een verhoogde valneiging door een verminderde balans.

Behandelmogelijkheden
De behandeling van Claudicatio intermittens bestaat uit looptherapie onder begeleiding. De behandeling is gericht op het verminderen van pijnklachten en beperkingen in loopafstand, het verbeteren van uithoudingsvermogen en spierkracht en het stimuleren van een verantwoorde leefstijl. De looptherapie start met meerdere sessies per week en wordt vervolgens stapsgewijs afgebouwd naar het niveau waarop u zelfstandig kunt trainen. Deze training vindt veelal plaats op een loopband. Daarnaast wordt het uithoudingsvermogen getraind en is er aandacht voor verbetering van het looppatroon met functionele oefeningen en krachttraining. Omdat een gezonde leefstijl van groot belang is, wordt hier tijdens de trainingen ook aandacht aan besteed.

ClaudicatioNet
Onze fysiotherapeut is aangesloten bij ClaudicatioNet en is hierdoor gecertificeerd om gespecialiseerde trainingen te geven. Zij is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Claudicatio intermittens en volgt regelmatig cursussen. Wij beschikken over uitgebreide trainingsmogelijkheden die uitermate geschikt zijn voor patiënten met Claudicatio intermittens.

Contracten met verzekeraars