Peesontsteking schouder - Fysiozorg

Peesontsteking schouder

Peesontsteking schouder

Wat is het?

De schouder is een kogelgewricht, een complex gewricht wat veel kanten op kan bewegen. Tussen het dakje van het schoudergewricht en de kop van de bovenarm is niet veel ruimte. Hierin bevinden zich onder andere pezen, banden, de slijmbeurs en het kapsel.

Er zijn vier spieren en hun dieper gelegen pezen die de schouder stabiel houden. Één of meerdere van deze pezen kunnen door een trauma, val, overbelasting of kalkafzetting ontstoken raken. Dit wordt in vaktermen ook wel tendinitis genoemd, “itis” staat voor ontsteking. Tendo staat voor pees.

Voorkomende klachten/symptomen

Een ontstekingsbeeld heeft vaak 5 kenmerken:

  •  Pijn
  •  Zwelling
  •  Warmte
  •  Roodheid
  •  Beperkte functie

Ook kan een pees door meerdere oorzaken zoals overbelasting, onderbelasting, leeftijd, reumatische aandoeningen en medicatie, slechter van kwaliteit worden (degeneratie). Dit wordt ook wel tendinose genoemd. Dan is er geen ontstekingsreactie. De pees wordt minder sterk en dikker.

Door zowel tendinitis als tendinose kan – doordat er te weinig ruimte is in het schoudergewricht – inklemming van de weke delen ontstaan: impingement.

Behandelmogelijkheden

Voordat er gestart kan worden met een behandeling, is het bij peesklachten van de schouder belangrijk om eerst in kaart te brengen wat voor een peesklacht het is en wat de oorzaak precies is. Aan de hand daarvan wordt er een behandelplan opgesteld. En dit kan zijn: adviezen m.b.t. houding/gebruik van de schouder, oefentherapie, shockwave, dry needling en/of manuele therapie. Fysiozorg is aangesloten bij het Schoudernetwerk Twente (SNT).

Tom Karperien fysio-min

Tom Karperien

Fysiotherapeut

Bij de behandeling van schouderklachten, kun je terecht bij één van onze ervaren fysiotherapeuten. Neem gerust contact op met Tom voor advies of voor het maken van een afspraak. Wij zijn aangesloten bij het SchouderNetwerk Twente.

Contracten met verzekeraars