Heupslijtage
Wat is het?
Wanneer er sprake is van een versleten heup, is het kraakbeen in de heup aangetast dat ervoor zorgt dat de kop soepel in de kom kan bewegen. Er is dan sprake van heupslijtage (heupartrose). Dit gebeurt bij het ouder worden en zorgt ervoor dat de botuiteinden over elkaar gaan schuren. Dit schuren veroorzaakt pijn en stijfheid van het gewricht. Het kraakbeen is in deze situatie niet glad meer, maar ruw geworden. In het geval van ernstige slijtage is het kraakbeen volledig verdwenen en bewegen de ruwe kop en kom over elkaar. Dit gaat gepaard met een krakend geluid, pijn en stijfheid.
Klachten/symptomen
Een versleten heup leidt tot verminderde beweeglijkheid en pijn in de liesstreek. Deze pijn kan uitstralen naar bovenbeen en knie. Soms ontstaan ook in de bilstreek en onderrug klachten. Doorgaans is de pijn ten gevolge van heupslijtage minder of geheel afwezig in toestand van rust, maar zodra men beweegt, voel je pijn. De versleten heup leidt tot verminderde mobiliteit. Opstaan uit bed kan lastiger worden. Een simpele handeling als het aantrekken van sokken en schoenen is soms nauwelijks meer mogelijk met een versleten heup. Activiteiten als traplopen en bukken worden steeds lastiger naarmate de slijtage aan het kraakbeen vordert.
Behandelmogelijkheden
De fysiotherapeut kijkt naar je looppatroon en zal de beweging (mobiliteit) van je heup bekijken. Indien nodig wordt de manueel therapeut ingeschakeld om je beweeglijkheid te verbeteren. Bij milde artrose ben je geholpen door het regelmatig doen van de juiste oefeningen in combinatie met een individueel aangepast houding- en oefenprogramma.
Bij ernstige artrose zal je fysiotherapeut je doorverwijzen naar een specialist en kan het noodzakelijk zijn om een heupprothese te laten plaatsen.
Let op! Artrose is een veelvoorkomend probleem in Nederland. Gelukkig is gebleken dat fysiotherapie/oefentherapie effectief kan zijn bij artrose. Daarom worden de eerste 12 behandelingen bij heupartrose vanaf 2018 vanuit de basisverzekering vergoed!