Revalidatie na operatie - Fysiozorg

Revalidatie na operatie

Er zijn ontelbaar veel soorten operaties op te noemen. Van huidoperaties tot diepe brein-operaties. Maar zeer veel mensen weten niet hoe belangrijk het is te revalideren na bepaalde operaties. Om dit beter te begrijpen kan je de revalidatie opdelen in twee delen:
1: Voor de operatie

2: na de operatie

Voor de operatie
Een operatie is soms een kleine ingreep op iemands fysieke toestand. Van neusamandelen verwijderen, blinde darm verwijdering of kleine huidoperaties herstelt men over het algemeen snel en zonder veel begeleiding. Er zijn ook veel operaties waar er veel impact op iemands fysieke toestand is. Denk hierbij aan oncologische ingrepen, gewrichtsvervangende operaties en operaties na een zware breuk.

Soms gaan er weken tot maanden voorbij totdat iemand geopereerd word. In deze periode kan het zijn dat iemands fysieke toestand verslechterd door het niet volledig kunnen functioneren. Denk hierbij aan iemand met pijn aan de heup die hiervoor een nieuwe heup krijgt. Als deze persoon meer spierkracht en conditie voorafgaand aan de operatie creëert is er een hogere kans op een goede revalidatie na de operatie! Wij adviseren je graag over de mogelijkheden om voorafgaand aan de operatie een trainingsprogramma te starten.

Na de operatie

Veel operaties vergen begeleiding van een fysiotherapeut na de operatie. Voorbeelden hiervan zijn orthopedische operaties zoals:
  • kruisbandreconstructies
  • gewrichtsvervangende operaties, zoals een heup- of knievervanging
  • gecompliceerde breuken
  • amputaties
Na deze operaties moet je kracht opbouwen, weer leren lopen, conditie opbouwen en stabiliteit trainen. Begeleiding van een fysiotherapeut is hierdoor noodzakelijk. Wij zijn gespecialiseerd in het begeleiden van patiënten voor én na orthopedische operaties. Ook na andere ingrepen die fysiek zeer ingrijpend zijn kan het zeer verstandig zijn om conditie, kracht en mobiliteit te vergroten na een operatie. Voorbeelden hiervan zijn:
  • zware oncologische ingrepen
  • zware buikoperaties
  • andere zware ingrepen
Wij adviseren je graag over de mogelijkheden om een fysiotherapeutisch traject te starten na de operatie.
Marit Bonte fysio

Marit Bonte

Fysiotherapeut

Marit heeft veel ervaring met het begeleiden van revalidatietrajecten. Wil je persoonlijk advies voor of na je operatie? Neem dan gerust contact met ons op!

Contracten met verzekeraars