Hielspoor - Fysiozorg

Hielspoor

Hielspoor

Wat is het?
Onder de voetzool loopt een peesplaat, genoemd de fascia plantaris. Deze loopt van de onderzijde van de hiel naar het onderste gedeelte van de tenen. De peesplaat is erg sterk en biedt ondersteuning bij het functioneren en bewegen van de gehele voet/enkel. Tijdens het lopen en op de tenen staan, komt de peesplaat op rek. Bij een hielspoor zit er een doornvormige verkalking ter hoogte van de aanhechting op de hiel, waardoor er druk op de peesplaat ontstaat. Hierdoor worden omliggende structuren, zoals de fascia plantaris en/of achillespees geïrriteerd en geeft het klachten. In sommige gevallen wordt verondersteld dat een hielspoor ook een functionele aanpassing van het lichaam is om zo de hiel te ontzien tegen overbelasting.

Klachten/symptomen

  • pijn aan de onderzijde van de voet ter hoogte van de hiel;
  • pijnlijke druk op de peesplaat onder de voet;
  • pijn tijdens het lopen en/of staan;
  • startstijfheid, dit houdt in dat er meer klachten zijn nadat er een tijdje rust is geweest (niet lopen, zitten, slapen);
  • verdikking onder de hiel;
  • passief/actief rekken van de peesplaat geeft pijnklachten, door het naar boven buigen van de tenen of op de tenen te komen staan.

Behandelmethoden
De behandeling kan langdurig van aard zijn, dit komt omdat druk op de peesplaat moet verdwijnen. Dit wordt eerst gedaan door een periode van rust. Daarnaast kan EPTE, tape, massage, shockwave, dry needling worden ingezet. Lees hier meer over shockwave.

Ook naast fysiotherapie zijn er mogelijkheden om de klachten te laten verminderen of zelfs verdwijnen, zoals o.a. podotherapie, het terugdringen van overgewicht en druk-ontlastende zooltjes. Daarnaast wordt het afgeraden om op blote voeten/kousen te lopen en stevige schoenen zonder hak te dragen.

Tom Binnenmars

Tom Binnenmars

Fysiotherapeut

Tom heeft veel ervaring met het behandelen van hielspoorklachten. Neem gerust contact op voor persoonlijk advies!

Contracten met verzekeraars