Chronische pijn - Fysiozorg

Chronische pijn

Wat is het?
Er bestaan twee soorten pijn: acuut en chronisch. Bij acute pijn is er weefselschade wat verholpen moet worden, denk aan een verwonding of infectie. Na een tijde rust of behandeling, gaat deze pijn vanzelf over. We spreken van chronische pijn, wanneer pijnklachten langer dan 3 maanden bestaan. Er is geen duidelijke relatie meer met het oorspronkelijke letsel (acuut). Vaak zijn er verschillende redenen waarom deze pijn aan blijft houden, dit is in iedere situatie anders. Belangrijk is om hierin inzicht te krijgen en te kijken naar de persoon en de situatie eromheen. In Nederland heeft 1 op de 5 mensen chronische pijn, dit zijn ongeveer 2,5 tot 3 miljoen mensen! Van deze populatie weet 16% wat chronische pijn inhoudt.

Klachten/symptomen
Klachten en/of symptomen van chronische pijn kunnen erg divers zijn, afhankelijk van de persoon. De één ervaart hevige, constante pijn, terwijl de ander alleen pijn bij een bepaalde handeling of activiteit ervaart. Deze chronische pijnen kunnen uiteenlopen van doffe, stekende, brandende, kloppende of zeurende pijnen.

Behandelmethoden
Bij chronische pijn zijn diverse behandelmogelijkheden. We kijken welke gevolgen chronische pijn voor je heeft en op welke manier je hiermee kunt omgaan. Het doel is uiteindelijk dat je zelf invloed leert uitoefenen op de pijn, waardoor je beter kunt functioneren en de kwaliteit van leven toeneemt. Omdat iedereen chronische pijn anders ervaart en de gevolgen ervan beleeft, wordt de behandeling op maat gemaakt. Dit kunnen behandelingen zijn, zoals leren omgaan met de pijn, evenwicht in de belasting-belastbaarheid van de patiënt, lichaamsbewustwording en/of -ontspanning en het beter leren functioneren middels oefentherapie.

Carmen_Lucas

Carmen Lucas

Fysiotherapeut

Carmen helpt je graag verder! Neem gerust contact op voor persoonlijk advies!

Contracten met verzekeraars