Achillespeesletsel/-blessure - Fysiozorg

Achillespeesletsel/-blessure

Wat is het?
De achillespees is onderdeel van de kuitspier, welke aanhecht op de hiel net boven de achterzijde van de enkel. Het is de sterkste pees van het lichaam, omdat het tijdens lopen, traplopen, hardlopen, springen het eigen lichaamsgewicht omhoog duwt en weer opvangt. Bij achillespees letsel is er een beschadiging in de achillespees, ter hoogte van de aanhechting op de hiel of in de pees zelf. Het kan zijn dat hij verrekt, ingescheurd of afgescheurd is. De oorzaak is meestal langdurige overbelasting, dit komt vooral door activiteiten als hardlopen en springen.

Klachten/symptomen 

  • Pijn in de pees tijdens of na inspanning 
  • Stijfheid van de pees, vooral aan het begin van de inspanning 
  • Knisperend geluid bij aanraking van de pees 
  • Bij een scheur in de pees, er is meestal een deuk voelbaar. Je kunt zeer moeilijk of zelfs onmogelijk op je tenen staan, daarnaast kan er zwelling of roodheid rondom de pees zitten 

Behandelmethoden
De oorzaak van de klacht wordt eerst achterhaald, soms kan hier met simpele adviezen al aan worden voldaan. Daarnaast kunnen zooltjes (podotherapeut) helpen bij het corrigeren van de voetbeweging, waardoor de achillespees en kuitspier minder belast worden. Daarnaast bestaat de fysiotherapeutische behandeling uit het ontspannen van de pees, aanhechting en kuitspier middels massage, shockwave, tape, dry-needling of ultrageluid. Ook worden excentrische oefeningen en rekoefeningen voor de achillespees uitgevoerd. Bij een totale scheur van de achillespees kan het zijn dat er gekozen wordt voor een operatie, dit hoeft echter niet altijd. Bij de operatie hechten ze de achillespees weer aan elkaar. De behandeling voor fysiotherapie bestaat uit het optimaliseren van de beweeglijkheid van de enkel en achillespees, het ontspannen van de pees, aanhechting en kuitspier middels massage, shockwave, tape, dry-needling of ultrageluid. Ook worden excentrische oefeningen en rekoefeningen voor de achillespees uitgevoerd. 

Carmen_Lucas

Carmen Lucas

Fysiotherapeut

Carmen werkt veel met sporters en heeft dan ook veel ervaring op het gebied van achillespeesklachten. Neem gerust contact op met Carmen voor persoonlijk advies of voor het maken van een afspraak. 

Contracten met verzekeraars