Achillespees tendinopathie - Fysiozorg

Achillespees tendinopathie

Wat is het?
De achillespees is onderdeel van de kuitspier, welke aanhecht op de hiel net boven de achterzijde van de enkel. Het is de sterkste pees van het lichaam, omdat het tijdens lopen, traplopen, hardlopen, springen het eigen lichaamsgewicht omhoog duwt en weer opvangt. Achillespees tendinopathie betekent dat de kwaliteit en structuur van het weefsel verminderd is (tendinose) of ontstoken is (tendinitis). Er wordt onderscheid gemaakt of de tendinopathie op het hielbeen of in de pees zit. Het blijkt dat wanneer de beschadiging in het middengedeelte van de pees zit, dat de klachten sneller verholpen kunnen worden. Vaak treden dit soort klachten op bij overbelasting van de achillespees, hiervoor is geen zware belasting nodig. Voornamelijk hardlopers hebben last van deze blessure. Daarnaast kan verhoging van trainingsintensiteit, wijziging van schoenen, naar binnenzakken van de voet of zwakte/verkorting van de kuitspier oorzaak zijn van de klachten.

Klachten/symptomen 

  • Pijnlijke achillespees of aanhechting op het hielbeen 
  • Klachten spelen in het begin voornamelijk na sporten op, later kunnen klachten tijdens sporten of continue aanwezig zijn 
  • Pijn bij op de tenen staan, springen of hinkelen 
  • Pees kan wat verdikt zijn 
  • Direct druk op de pees of aanhechting is pijnlijk  

Behandelmethoden
De oorzaak van de klacht wordt eerst achterhaald, soms kan hier met simpele adviezen al aan worden voldaan. Daarnaast kunnen zooltjes (podotherapeut) helpen bij het corrigeren van de voetbeweging, waardoor de achillespees en kuitspier minder belast worden. Daarnaast bestaat de fysiotherapeutische behandeling uit het ontspannen van de pees, aanhechting en kuitspier middels massage, shockwave, tape, dry-needling of ultrageluid. Ook worden excentrische oefeningen en rekoefeningen voor de achillespees uitgevoerd. Ongeveer 60-90% van de patiënten met achillespeestendinopathie heeft hier baat bij en is er binnen 12 weken van de klachten af wanneer het juiste oefenprogramma gevolgd wordt. Wanneer de aanhechting van de pees is aangedaan, duurt het behandeltraject langer.  

Kely Vrielink

Kely Vrielink

Fysiotherapeut

Heb je achillespeesklachten? Wij helpen je graag! Neem gerust contact op met Kely voor persoonlijk advies of voor het maken van een afspraak.

Contracten met verzekeraars