Osteoporose - Fysiozorg

Osteoporose

Wat is het?
Osteoporose betekent: poreus bot. In de volksmond wordt het ook wel ‘botontkalking’ genoemd. De massa van het bot neemt af en de botstructuur verandert. Hierdoor neemt de sterkte van het bot af en is er een vergrote kans op botbreuken. Een botbreuk kan dan door een klein trauma ontstaan, of spontaan door bijvoorbeeld een inzakkingsfractuur. De oorzaak van osteoporose is meestal ouderdom. Maar ook andere aandoeningen zoals rheumatoide arthritis, COPD en darmaandoeningen vergroten de kans op osteoporose. De aandoening komt veel voor bij mensen boven de 50 jaar. Gemiddeld 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 8 mannen krijgt te maken met osteoporose.

Klachten/symptomen
De aandoening begint geleidelijk en vaak zonder klachten. De eerste klachten of symptomen zijn meestal een botbreuk. Dit is dan vaak ook de oorzaak om vervolgonderzoek te doen naar osteoporose. De kans om iets te breken met osteoporose is groter. Met name ingezakte wervels, vingers, pols, arm en heup komen veel voor. Er kan hierdoor blijvende invaliditeit ontstaan zoals een sterk voorovergebogen of gekrompen houding.

Behandelmogelijkheden
Osteoporose is niet volledig te genezen. De behandelmogelijkheden bestaan vooral uit voorkomen van verergering van de klachten/mate van botontkalking. De volgende punten kunnen verergering van botontkalking voorkomen.

  • Beweging: door veel en op de juiste manier te bewegen maak je je botten sterker. Veel wandelen, spierkrachtoefeningen en bijvoorbeeld hardlopen zorgen ervoor dat er veel kracht vanuit de spieren op de botten komt te staan. Het botweefsel reageert hierop door meer cellen aan te maken, waardoor je bot sterker word. De fysiotherapeuten bij Fysiozorg kunnen je helpen het juiste beweegprogramma op te stellen.
  • Voeding: met juiste variatie in voeding en met genoeg calcium en vitamine D zorg je ervoor dat je botten zo gezond mogelijk blijven.
  • Medicatie: bij ernstige botontkalking kan je arts bepaalde medicatie voorschrijven die de verergering van botontkalking tegengaat.
Kely Vrielink

Kely Vrielink

Fysiotherapeut

Heb je last van osteoporose en wil je professioneel beweegadvies? Neem dan contact op met Kely, zij adviseert je graag over de mogelijkheden. 

Contracten met verzekeraars