Trombosevoet - Fysiozorg

Trombosevoet

Wat is het?
Een trombosevoet  is een aandoening waarbij een bloedstolsel (trombus) zich in een (slag)ader van  de voet  bevindt. De trombus begint aan de wand van het bloedvat, wat resulteert in een gedeeltelijke of totale afsluiting van de bloedvoorziening in  de voet, waardoor de bloeddoorstroming verslechtert. Trombose kan ontstaan door onregelmatige of te trage bloeddoorstroming, bloedvaten die niet glad zijn aan de binnenkant of een veranderde samenstelling van het bloed. De grootste risicofactor op het krijgen van een trombose is een eerder doorgemaakte trombose, roken, hoog cholesterolgehalte, diabetes, hoge bloeddruk en/of kanker. Daarnaast kan trombose erfelijk zijn door hart- en vaatziekten. Trombose geeft zwelling in en  rondom de enkel en de voet, waarbij het been zwaar aanvoelt. Slagaders hebben een hogere bloeddoorstroming dan anders, waardoor bloedstolling minder voorkomt in slagaders. Wanneer de trombus loslaat van de wand van het bloedvat, wordt deze meegenomen in de bloedcirculatie. Als deze trombus in een andere (slag)ader vast komt te zitten, dan is er sprake van een embolie. De bekendste vorm is een longembolie.  

Klachten/symptomen 

Onderstaande symptomen hoeven niet altijd allemaal aanwezig te zijn bij een trombosevoet, bij twijfel altijd een arts raadplegen! 

  • Plotselinge optredende zwelling in één  voet 
  • Zwaar gevoel in één  voet 
  • Rood-/blauwkleuring in één  voet 
  • Strakgespannen huid, soms zelfs glanzend  
  • Soms is er sprake van temperatuursverhoging 

Behandelmethoden
Vaak wordt een trombosevoet  middels medicatie behandeld. Bij zwelling wordt er soms voor gekozen om een elastische kous aan te meten  of  om  de voet te tapen,  voor verbetering van de bloedcirculatie en het afvoeren van eventueel vocht. Nadat een trombose is vastgesteld, is het belangrijk om een volgende trombose te voorkomen. Dit kan door gebruik te blijven maken van medicatie (vaak bloedverdunners) en/of elastische kousen. Ook is een gezonde leefstijl belangrijk: voldoende lichaamsbeweging, lang zitten vermijden, gezonde voeding (met name om het cholesterol laag te houden) en stoppen met roken (als hier sprake van is). De fysiotherapeut kan helpen om aan de lichamelijke beweging te voldoen, daarnaast kunnen wij gespecialiseerde oedeemtherapie bieden voor het aanmeten van elastische kousen en het starten van een behandeltraject voor van het afvoeren van vocht. 

Kely Vrielink

Kely Vrielink

Fysio- en oedeemtherapeut

Kely is een gespecialiseerd fysio- en oedeemtherapeute en kan je helpen bij het aanmeten van een elastische kous bij een trombosevoet. Ook kan zij een behandeltraject starten voor het afvoeren van vocht. Neem gerust contact op met Inge voor vrijblijvend advies of voor het maken van een afspraak. Twijfel je over je klachten? Neem dan contact op met een arts!

Contracten met verzekeraars