Spondylolisthesis - Fysiozorg

Spondylolisthesis

Wat is het?
Spondylolisthesis is een moeilijke term voor het afschuiven van een wervel. Om dit te kunnen begrijpen is er eerst een stukje anatomische kennis vereist. De rug is niet gemaakt uit een stuk, maar bestaat uit 26 botstukken, dit zijn 24 wervels, het heiligbeen en het staartbeen. Door de manier waarop de botstukken op elkaar zijn gestapeld, ontstaat een wervelkanaal, hierin bevindt zich het ruggenmerg. Het ruggenmerg is verantwoordelijk voor de aansturing van de rest van het lichaam. Tussen de wervels bevinden zich een soort schijven, de discus. Dit zijn schokdempers die de impact van de dagelijkse activiteiten absorberen en die de twee wervellichamen van elkaar gescheiden houdt. Nu de kennis er is, kan het begrip spondylolisthesis ook beter uitgelegd worden. Dit is een rugaandoening waarbij de verbinding tussen twee wervels verslapt of afwezig is, waardoor de wervels ten opzichte van elkaar kunnen verschuiven. Een verschuiving hoeft lang niet altijd klachten te veroorzaken, er zijn veel mensen die hier jarenlang mee rondlopen, zonder ooit pijnklachten te hebben.

Klachten/symptomen
Wanneer iemand klachten ervaart, bestaan deze vaak uit: lage rugpijn, uitstralingsklachten naar het been in de vorm van doofheid, tintelingen, pijn, krachtsverlies en daarnaast moeilijk kunnen lopen. De pijnklachten worden verergerd door activiteiten als staan, lopen, lichamelijk werk. Rust geeft soms (tijdelijk) verlichting.

Er zijn verschillende oorzaken voor deze klachten:

  • Veroudering: door verzwakte gewrichten en slijtage kan de wervel naar voren schuiven.
  • Trauma: het bot boven het gewricht breekt, waardoor de wervel naar voren kan glijden.

Behandelmogelijkheden
De behandeling van deze klachten kan bestaan uit verschillende aspecten. Vaak verwijst een huisarts of specialist eerst naar de fysiotherapeut voor advies, behandeling en specifieke stabilisatietraining. Wanneer dit niet afdoende helpt, kan er gekozen worden voor het dragen van een brace of voor pijnstilling. In het uiterste geval kan een injectie of een operatie helpen.

Bas Woesthuis

Bas Woesthuis

Fysio- en manueel therapeut

Bas heeft veel ervaring met het behandelen van rugklachten en is aangesloten bij het Rugnetwerk Twente. Neem gerust contact op voor advies of voor het maken van een afspraak.

Contracten met verzekeraars