RSI - Fysiozorg

RSI

Wat is het?
RSI is de verzamelnaam voor Repetitive Strain Injury. Tegenwoordig heet het KANS: Klachten aan de Arm, Nek en Schouder. Onder KANS vallen aandoeningen en klachten die pijn, stijfheid, krachtsverlies en/of tintelingen in het gebied van de nek tot aan de hand/vingers (kunnen) geven. KANS is onderverdeeld in specifieke en aspecifieke klachten. Specifieke klachten zijn o.a. tennisarm, golfersarm, en TOS (Thoracic Outlet Syndroom).  Wanneer er geen duidelijke diagnose gesteld kan worden, is er sprake van aspecifieke klachten. Vaak wordt KANS gezien als werkgerelateerde klachten, maar dat hoeft niet. Het kunnen ook klachten zijn door overbelasting en/of sport. KANS treedt vaak langzaam op waarbij de klachten geleidelijk aan erger worden als er geen behandeling op ingesteld wordt. Klachten kunnen dan grote problemen geven in de werk- en/of privéomgeving. Wel zijn er vele risico’s die klachten op KANS vergroten. Deze zijn verdeeld in drie groepen: 

  • Categorie 1: Persoonlijke factoren, zoals het vrouwelijke geslacht en verminderde lichamelijk conditie. 
  • Categorie 2: Omgevingsfactoren gebonden aan werk, zoals een slechte ingerichte werkplek, hoge werkdruk of een vervelende relatie met collega’s en/of baas.  
  • Categorie 3: Activiteit gebonden factoren, zoals handelingen in sport en/of hobby’s (golf, breien).  

Klachten/symptomen 

KANS is er erg breed begrip, waardoor de klachten en/of symptomen erg uiteen lopen. De meest voorkomende symptomen en klachten zijn: 

  • Pijn en/of stijfheid in de nek, schouders, arm of hand 
  • Krachtsverlies 
  • Tintelingen  
  • Klachten ontstaan geleidelijk en worden steeds erger 
  • Klachten verergeren door drukte, spanningen en/of stress 
  • Klachten verergeren wanneer een houding langdurig wordt aangehouden of wanneer bepaalde handelingen zich telkens herhalen

Behandelmethoden
Er zal altijd gevraagd worden naar de oorzaak van de klachten. Tijdens het onderzoek wordt gekeken of de klachten binnen specifieke of aspecifieke KANS vallen. Extra beeldvormend onderzoek (röntgenfoto of MRI) is niet nodig bij KANS. Er wordt altijd gestart om klachten te verminderen. De belasting-belastbaarheid dient hiervoor op elkaar afgestemd te worden. Dit houdt in dat de activiteiten wat van het lichaam gevraagd worden, evenwichtig moeten zijn aan de haalbare draaglast van het lichaam. Wanneer de oorzaak niet weggenomen wordt, zullen de klachten niet verminderen of verdwijnen. De manier waarop dat gedaan wordt, is belangrijk. Er zal aandacht besteed worden aan de (werk)houding, beweeglijkheid van de gewrichten en de lichamelijke conditie. Hoewel het soms erg lang kan duren, is het herstel van KANS over het algemeen goed mogelijk. 

Bas Woesthuis fysio en manueel therapeut-min

Bas Woesthuis

Fysiotherapeut

Bas heeft veel ervaring met het behandelen van klachten aan de arm, nek en schouder (KANS). Neem gerust contact op voor persoonlijk advies of voor het maken van een afspraak. 

Contracten met verzekeraars