Skiduim | Fysiozorg Rijssen

Handtherapie bij een skiduim

Wat is een skiduim?

Een skiduim kan het gevolg zijn van acuut of chronisch letsel.

Acuut letsel

Bij acuut letsel komt er een harde, naar buiten gerichte kracht op het onderste gewricht van de duim. Bij skiërs wordt het letsel veroorzaakt door een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. Maar het wordt ook vaak gezien bij balsporters, wanneer een bal met hoge snelheid tegen de uitgestrekte duim komt. Door de kracht op het gewricht, wordt de aan de binnenzijde gelegen gewrichtsband beschadigd. Soms verrekt de band alleen, maar soms scheurt de band gedeeltelijk of helemaal. Soms scheurt er zelfs een botfragment mee.

Chronisch letsel

Bij chronisch letsel wordt de gewrichtsband herhaaldelijk uitgerekt. Dit zien we bijvoorbeeld bij werkzaamheden waarbij de duim steeds op dezelfde wijze belast wordt. Uiteindelijk verslapt de band en dat kan leiden tot een instabiel gewricht. Op langere termijn kan het gewricht hierdoor slijten, met pijnklachten en functiebeperking als gevolg.

Klachten/symptomen skiduim

De meeste patiënten vertellen dat ze een ongelukje met hun duim hebben gehad, waardoor de binnenzijde van het onderste duimgewricht pijnlijk en gezwollen is. Als het gewricht instabiel is, merk je dat je minder kracht in de duim hebt. Daardoor kun je bijvoorbeeld een pot niet meer opendraaien. 

Soms is er een zwelling en/of verkleuring aan de binnenzijde van het onderste duimgewricht te zien. De plek die het meest gevoelig is, kun je vaak met één vinger aanwijzen. Bij langer bestaande letsels heeft het onderste bot van de duim de neiging naar voren te verschuiven en te draaien.

Werkwijze handtherapie bij een skiduim

Indien het letsel acuut is, kan het nodig zijn om eerst verder onderzoek te laten doen door middel van een röntgenfoto. Dit om uit te sluiten dat er geen botfragment is mee gescheurd. Als dat niet het geval is, maar er is sprake van een gescheurde band, dan kan het dragen van een brace of spalk de klachten verhelpen. De spalk zorgt ervoor dat de duim in de juiste positie blijft, waardoor de ligamenten kunnen genezen. De handtherapeut zal de spalk aanpassen aan de grootte en vorm van je hand om ervoor te zorgen dat deze comfortabel zit.

Oefeningen skiduim

Daarnaast zal de handtherapeut oefeningen voorschrijven om de spieren en ligamenten in de duim te versterken. Dit kan variëren van eenvoudige oefeningen zoals het buigen en strekken van de duim tot meer geavanceerde oefeningen met behulp van weerstandsbanden. Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig te doen om het herstelproces te bevorderen.

Ergotherapie

Sophie Hobert

Ergotherapeut | Handtherapeut

Sophie is ergotherapeut met specialisatie handtherapie. Wil je advies over arm- en/of polsklachten? Neem dan gerust contact op voor advies!

Contracten met verzekeraars