Hamstringletsel/-blessure - Fysiozorg

Hamstringletsel/-blessure

Wat is het?
De hamstrings zijn een drietal spieren aan de achterzijde van het bovenbeen, welke zorgen voor de buiging van de knie en het strekken van de heup. Bij hamstringletsel of –blessures zijn er één of meerdere van deze spieren aangedaan. Klachten ontstaan vaak acuut, wat inhoudt dat er in één keer pijn ontstaat tijdens een plotselinge toename van kracht of snelheid. Wanneer dit niet het geval is, spreken we van niet-acute hamstringklachten, welke een chronische vorm kunnen aannemen. Langdurige belasting van de hamstrings kunnen tot overbelasting leiden. Ook kunnen er spierscheurtjes in de hamstrings ontstaan door veelvuldige rek- en trekkrachten op de spier. De spier is hier extra gevoelig voor, wanneer de opbouw in training onvoldoende is of als er een verminderde warming-up wordt gedaan. Letsel aan de hamstrings ontstaat  op het zwakste punt in de spier, dit is vaak het deel waar het peesweefsel overgaat in spierweefsel.

Klachten/symptomen
Bij chronische klachten aan de hamstrings is er sprake van pijn die langzaam verergert. Vaak is er ook sprake van pijn in rust. Deze klachten zijn minder duidelijk aanwezig dan bij acute hamstringklachten:

– Zeurende pijn rondom de bil en achterkant van het bovenbeen, waarbij soms de pijn naar de knieholte trekt.

– Pijn bij het buigen van de knie (of tegen weerstand in).

– Pijn tijdens of na het (hard)lopen.

– Rekken van de hamstrings is gevoelig, dit wordt gedaan door de knie overmatig te strekken i.c.m. een buiging in de heup.

– Krampgevoel aan de achterzijde van het bovenbeen.

– Krachtsverlies.

– Klachten bij het zitten. Dit komt omdat de hamstrings aanhechting op de zitbeenknobbel, waarbij het zitten de druk op de beschadigde structuren wordt verhoogd.

Behandelmethoden
Vaak begint het traject van het houden van rust in combinatie met fysiotherapie. Hierbij worden behandelingen zoals massage, shockwave, ultrageluid en tape gebruikt om de pijn in het bovenbeen te verminderen. Daarnaast worden excentrische krachtoefeningen gegeven, dit geeft een gunstig effect op de kwaliteit en trekkracht van de hamstrings. Dit werkt ook om verder letsel en/of blessures in de toekomst te voorkomen. Zodra het beter gaat met de klachten, worden activiteiten en sport weer opgebouwd.

Kely Vrielink

Kely Vrielink

Fysiotherapeut

Heb je een hamstringblessure? Neem dan contact op met Kely! Zij heeft ervaring met het behandelen van hamstringklachten en helpt je graag!

Contracten met verzekeraars