Fibromyalgie - Fysiozorg

Fibromyalgie

Wat is het?
Fibromyalgie is een chronische aandoening, waarbij pijn in de spieren en bindweefsels over het gehele lichaam worden ervaren. Om onderscheid met reuma(toïde arthritis) te maken wordt het ook wel weke-delen-reuma genoemd. Bij fibromyalgie gaat pijn vaak samen met stijfheid, vermoeidheid, slaapstoornissen en stemmingswisselingen. De klachten zijn zeer wisselend, wat inhoudt dat je elke dag een andere intensiteit van klachten kunt hebben, maar ook op een andere locatie in het lichaam. Waarom dit gebeurt is onbekend, de oorzaak van fibromyalgie is ook nog onbekend. Wel is bekend dat er geen afwijkingen in spieren en/of bindweefsels te vinden zijn. Fibromyalgie is daarom moeilijk vast te stellen. Bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of MRI wijzen niks uit. Vaak wordt fibromyalgie vastgesteld door het uitsluiten van andere ziekten en/of aandoeningen. 

Klachten/symptomen
Veel voorkomende klachten bij fibromyalgie zijn: 

  • Chronische vermoeidheid. 
  • Pijn: vaak in je rug, nek, schouders, borstbeen, zijkant van je heupen of aan de binnenkant van je knie.
  • Stijfheid: meestal in de ochtend, zogenoemde ochtendstijfheid. Ook ben je vaak stijf als je een tijd hebt gezeten of gestaan. 
  • Krachtverlies van je spieren: hierdoor heb je meer moeite met bepaalde handelingen, zoals tassen dragen bij het boodschappen doen of gaan zitten en weer opstaan. 
  • Slaapproblemen: soms kom je niet goed in slaap. Soms slaap je wel, maar word je vaak wakker door de pijn. 
  • Stemmingsklachten: klachten die hierbij regelmatig voorkomen zijn: angsten, depressieve gevoelens, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, moeite hebben met beslissingen nemen. 

 Overige klachten: 

  • Zwaar gevoel in je armen of benen 
  • Tintelingen in je armen of benen 
  • Branderig of verminderd gevoel in je huid 
  • Hoofdpijn 
  • Darmkrampen, buikpijn 
  • Opgezette vingers 

Klimaat: Sommige mensen hebben meer klachten als de temperatuur wisselt of als het buiten koud of vochtig wordt. Het klimaat zelf heeft geen invloed op het ontstaan van fibromyalgie: het komt zowel in warme als in koude streken voor en iedereen kan het krijgen. In de vakantie nemen de klachten wel vaak af, misschien doordat je dan meer rust krijgt en meer ontspannen bent.

Behandelmethoden
Hoewel de heftigheid van de klachten kan variëren, is fibromyalgie geen progressieve of levensbedreigende aandoening. Het is heel goed mogelijk om de hoeveelheid klachten terug te dringen of zelfs helemaal te herstellen. Fysiotherapie, algemene beweging, medicatie (op advies van specialist en/of arts), gedoseerde rust en goede nachtrust zijn erg belangrijk. Ook is er begeleiding die je kan helpen omgaan met fibromyalgie en de klachten onder controle te krijgen. Mochten de klachten ernstig zijn, kan er een revalidatieprogramma gestart worden, onder begeleiding van diverse zorgverleners, bijvoorbeeld revalidatiearts, reumatoloog, fysiotherapeut, ergotherapeut, psycholoog, maatschappelijk werker.  

Tom Karperien fysio-min

Tom Karperien

Fysiotherapeut

Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van mensen met fibromyalgie. Wil jij ook persoonlijk advies of wil je een afspraak maken? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen je graag!

Contracten met verzekeraars