BLOG - urineverlies bij mannen nog steeds groot taboe! - Fysiozorg

BLOG – urineverlies bij mannen nog steeds groot taboe!

BLOG – urineverlies bij mannen nog steeds groot taboe!

Onlangs zijn er verschillende artikelen verschenen over urineverlies bij mannen. Uit onderzoek is gebleken dat 1 op de 4 mannen last heeft van urineverlies. Hoewel het zo’n groot probleem is, wordt er nog weinig over gesproken. Er rust een groot taboe op het bespreken van deze klachten, terwijl dit wel een grote impact kan hebben op het sociale leven.

Veel mannen denken dat het ‘erbij hoort’ en dat het normaal is. In veel gevallen kan er echter wel wat aan gedaan worden. Urineverlies kan op verschillende manieren veroorzaakt worden:

  • Prostaatoperaties
  • Prostaatproblematiek
  • Medicatie
  • Overactiviteit bekkenbodem
  • Overactieve blaas
  • Neurologische aandoeningen als Parkinson en MS
  • Leefstijl

Deze aandoeningen kunnen zich uiten in verschillende klachten, denk aan: nadruppelen, incontinentie bij buikdruk verhogende momenten (zoals niezen, hoesten, rennen, springen, opstaan uit de stoel), zeer frequent moeten plassen (vaak voor kleine beetjes), pijn in de bekkenbodem en moeite met ophouden bij aandrang.

In sommige gevallen zijn deze klachten zeer eenvoudig en via leefstijladviezen op te lossen. In andere gevallen kan er samen met de bekkenfysiotherapeut gekeken worden naar een andere oplossing. Deze oplossing kan bestaan uit het geven van bekkenbodemoefeningen.

PTNS

In het geval van een overactieve blaas, zeer frequent moeten plassen en moeite met ophouden bij aandrang kan er ook gekozen worden voor het geven van elektrostimulatie door middel van prikkeling van het onderbeen. Deze methode wordt ook wel PTNS genoemd. PTNS behandelt aandrangincontinentie en de daarbij behorende symptomen zoals bijvoorbeeld vaak kleine beetjes plassen, bekkenbodempijn, urineverlies en hevige aandrang. Het is een vrij eenvoudige behandeling, zonder dat er veel bijwerkingen zijn. Er wordt namelijk door twee plakkers een impuls gegeven aan de onderbeenzenuw. Deze staat in contact met de zenuwbanen die ook naar de blaas lopen. Door prikkeling te geven aan de onderbeenzenuw kan de blaaszenuw geremd worden.

De behandeling duurt ongeveer een half uur, waarbij u ongeveer 20 minuten aan de stroomkring aangesloten bent. Dit kan een lichte prikkeling in de grote teen geven, maar over het algemeen wordt dit niet als vervelend ervaren.

Twijfel je over je klachten? Neem gerust contact op, ik help je graag!

Inge ten Brinke

Fysiotherapeut
Master bekkenfysiotherapeut i.o.