Bekkenfysiotherapie en EMG of elektrostimulatie - Fysiozorg

Bekkenfysiotherapie en EMG of elektrostimulatie

Bij de behandeling van patiënten met bekkenbodemproblematiek, wordt soms gebruik gemaakt van EMG of elektrostimulatie. Hierbij worden probes gebruikt, die ingebracht kunnen worden via de vagina of via de anus. Er zijn verschillende vormen en maten van de probes, zodat er voor iedere patiënt een (eigen) passende probe is. Het inbrengen van de probe is niet pijnlijk. De probes bevatten meetpunten, waarmee druk gemeten kan worden. Op deze manier kan er een beeld gevormd worden van de spanning van de bekkenbodem.  

EMG
De bekkenbodem is een klein gebied, het kan dus voorkomen dat een patiënt niet goed voelt wat de bekkenbodem precies doet. Is hij aangespannen of juist ontspannen? De EMG laat op een scherm zien welke activiteit de bekkenbodemspieren hebben. Op deze manier krijgt de patiënt meer inzicht in zijn/ haar eigen lichaam. Als er sprake is van een goed bewustzijn met betrekking tot de spieren, is er een goede basis om met de huiswerkoefeningen aan de slag te kunnen gaan. Er kan voor EMG gekozen worden wanneer het gevoel van aan- en ontspannen in de bekkenbodemspieren verminderd is en om een juiste aan- en ontspanning van deze spieren te creëren.  

Elektrostimulatie 
Als het bewustzijn in de spieren wel aanwezig is, maar er is nog onvoldoende kracht of uithoudingsvermogen, kan er gebruik gemaakt worden van elektrostimulatie. De elektrostimulatie prikkelt de spieren, zodat deze aanspannen of juist ontspannen. Het is niet zo pijnlijk als het klinkt, de patiënt voelt slechts een lichte tinteling of een aanspanning van de bekkenbodemspieren.  Soms wordt elektrostimulatie in combinatie met EMG gebruikt, om zowel het bewustzijn als de kracht te trainen.  

Waarom wordt er gekozen voor elektrostimulatie? 

  • Trainen van de bekkenbodem: door prikkeling van de spiervezels, spant de bekkenbodem aan. Het doel is dat de patiënt deze aanspanning leert herkennen en deze over gaat nemen als huiswerkoefeningen. Aan de andere kant geldt dit ook voor ontspanning.  
  • Pijn dempen: soms is er sprake van centrale sensitisatie, dat betekent dat alle vezels op scherp staan wat betreft pijn. Om deze pijncirkel te doorbreken kan er gebruikt gemaakt worden van elektrostimulatie.  
  • Overactieve blaas tot rust brengen: door de juiste vezels te prikkelen wordt de blaas gekalmeerd, zodat deze zich minder vaak aanspant en urineverlies of aandrang mogelijk verminderd. Vaak wordt remming van de overactieve blaas via PTNS benaderd, maar mocht dit niet werken kan ook inwendig de elektrostimulatie toegepast worden.  
  • Verlagen van de basisspanning in de bekkenbodemspieren: bepaalde frequenties zorgen voor een fijne ontspanning van de bekkenbodem.