Reuma - Fysiozorg

Reuma

Reuma

Wat is het?
Reuma is een chronische aandoening aan spieren, pezen en gewrichten. Het is een verzamelnaam voor meer dan honderd aandoeningen. Reuma is onvoorspelbaar en kan ontstaan op elke leeftijd. 61% van de mensen die reuma krijgen is jonger dan 65 jaar, ook kinderen kunnen reuma krijgen.

Er zijn 3 categorieën reuma:

  • Ontstekingsreuma: hieronder vallen aandoeningen waarbij ontstekingsreacties in het lichaam voornamelijk gewrichten beschadigen. Ongeveer 420.000 mensen hebben deze vorm van reuma.
  • Wekedelenreuma: denk hierbij aan spieren, banden, kapsel om gewrichten en peesproblemen. 240.000 mensen hebben deze vorm van reuma.
  • Artrose: het kraakbeen in de gewrichten is verslechterd. Ongeveer 1,1 miljoen mensen hebben artrose in een of meerdere gewrichten.

Sommige mensen hebben meerdere vormen van reuma.

Klachten/ symptomen
Reuma kenmerkt zich veelal door functieverlies, ontstekingsactiviteit, zwelling van gewrichten, pijn, stijfheid en vermoeidheid. Hierdoor is bewegen niet prettig en dit kan beperkingen geven in het dagelijks leven. Reuma klachten komen voornamelijk voor in de handen, voeten en in de knie. Reuma is wisselend van karakter; klachten kunnen een tijd weg zijn en ineens weer de kop op steken. Wanneer je last hebt van dikke en warme gewrichten, langdurige pijn in spieren en/of gewrichten of pijn en stijfheid als je even hebt gezeten/gelegen en vervolgens weer in beweging komt, neem dan contact op met je huisarts.

Behandelmogelijkheden
De oorzaak van reuma is tot nu toe nog onbekend, hierdoor is de ziekte ook nog niet te genezen. Er zijn wel medicijnen die de ontstekingen remmen of de pijnklachten verminderen of die beide effecten hebben. Snel starten met medicijnen kan gewrichtsschade voorkomen. Met de juiste behandeling kunnen de klachten verminderen en verbetert de kwaliteit van leven.  Voldoende bewegen werkt positief op het verminderen van stijfheid en pijn. Elke dag wandelen of fietsen is zeker een aanrader. Ook is het verstandig om te gaan bewegen onder begeleiding bij een gespecialiseerde fysiotherapeut om de grenzen waar je niet overheen mag gaan goed te bewaken.  Speciaal voor reumapatiënten is er bij Fysiozorg een reuma-programma ontwikkeld. Een speciaal opgeleide fysiotherapeut zal bij Fysiozorg een intake doen om de mate van beperkingen en behandeldoelen vast te stellen en je later begeleiden bij de trainingen. Omdat bewegen met een reumatische aandoening vaak moeilijk is, is intensieve begeleiding noodzakelijk. In onze grote oefenzaal is het mogelijk te trainen op ieder niveau, rekening houdend met de klachten.