COPD - Fysiozorg

COPD

COPD

Wat is het?
COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary disease (chronische obstructieve long ziekte).  Het is een verzamelnaam voor:

  • Chronische bronchitis: de bronchiën zijn ontstoken, dit zijn de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen.
  • Longemfyseem: bij deze vorm gaan de longblaasjes langzaam verloren. Deze blaasjes zorgen er voor dat de zuurstof na het inademen in het bloed komt en wordt opgenomen.

Circa 600.000 mensen in Nederland hebben COPD en het staat op de 6e plaats van ziektes die de hoogste sterfte in Nederland veroorzaken. De oorzaak is een voortdurende (‘chronische’) ontsteking van het slijmvlies van de luchtwegen. Hierdoor raken vooral de kleine vertakkingen van de luchtwegen blijvend beschadigd. De aanvoer van zuurstof is door de longklachten verminderd en dat betekent dat je het sneller benauwd krijgt tijdens inspanning en snel vermoeid bent.

Klachten/symptomen
Kortademigheid, hoesten, benauwdheid, slijm ophoesten, weinig spierkracht en gewichtsverandering zijn klachten die passen bij dit ziektebeeld.

Behandelmogelijkheden
Er is helaas nog geen genezing mogelijk van deze nare ziekte. Het is moeilijk te zeggen hoe oud iemand kan worden met COPD.  Vaak begint COPD na het veertigste levensjaar en zelfs nog op latere leeftijd. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is voor iedereen verschillend. Wanneer men in erge mate last heeft van kortademigheid/benauwdheid is het gebruiken van zuurstof ook een optie, dit gaat altijd in overleg met de longarts. Een gezonde manier van leven, de juiste behandeling qua medicatie en voldoende bewegen is van positieve invloed op COPD. Elke dag een stuk wandelen of fietsen behoort tot bewegen. Ook kun je denken aan bewegen onder begeleiding bij een gespecialiseerde fysiotherapeut.

Wij hebben een COPD-training ontwikkeld om de lichamelijke conditie te verbeteren, zodat je minder belemmerd wordt in het dagelijks leven. Tijdens het bewegen gebruiken spieren energie en hiervoor is zuurstof nodig. Hoe meer je je inspant, des te meer zuurstof het lichaam nodig heeft. Door middel van regelmatige training is het lichaam in staat om beter gebruik te maken van de ingeademde zuurstof. Daardoor vermindert de benauwdheid en verbeteren de prestaties. Tevens worden er ademhalingstechnieken doorgenomen en wordt er -indien nodig- gekeken naar de werksituatie, zodat we je advies kunnen geven over werken met COPD.

Om de benauwdheid te verminderen en de prestaties te verbeteren, zijn de volgende zaken van belang:

  • regelmatige COPD training (2 keer per week);
  • matig intensieve training (hartfrequentie 60-70% van het maximum);
  • het volhouden van de training om op niveau te blijven.

De COPD training van Fysiozorg wordt gegeven door een erkende COPD-fysiotherapeut. Wij beschikken over een oefenzaal met verschillende cardio- en krachttoestellen om zowel het uithoudingsvermogen en de kracht te verbeteren. De training geschiedt o.a. op geleide van zuurstofgehalte in het bloed en hartfrequentie.

Contracten met verzekeraars